Od ziarenka - przez mąkę - do bochenka
Niepowtarzalny klimat dziewiętnastowiecznej chaty, w której prowadzona jest lekcja, a także bogactwo poruszanych aspektów związanych z chlebem, jego powstawaniem oraz tradycjami powodują, że uczestnictwo w niej na długo zapada w pamięć. Ponadto, lekcja realizuje podstawowe cele takiej formy edukacji – cel poznawczy, kształcący i wychowawczy.
Lekcja obejmuje:
- słowo wstępne na temat chleba w tradycji ludowej
- przygotowanie z zaczynu w dzieży ciasta chlebowego
- w czasie wyrastania ciasta chlebowego uczestnicy są zapoznawani z historią rolnictwa
i ewolucją narzędzi rolniczych - wyrabianie i formowanie bochenków przez uczestników
- opowieść o zbiorze zbóż, sposobach młócenia i oczyszczania zboża od plew (możliwość
spróbowania sił w młóceniu cepem) - czyszczenie z żaru pieca chlebowego
- ”malowanie”, posypywanie i podawanie bochenków do pieca ( udział uczestników)
- wędrówka do wiatraka i mielenie zboża na żarnach (przy sprzyjającej aurze podziwianie
panoramy Karkonoszy) - wyciąganie bochenków z pieca chlebowego
- degustacja świeżo wypieczonego chleba ze smalcem i herbatą
Opiekunowie grup zwolnieni są z opłat.
Szczegóły lekcji
Grupa wiekowa:
Wszystkie
Czas trwania:
3h 30min
Maksymalna wielkość grupy:
25 osób
Cena:
20 zł / uczeń
Dostępne terminy
📅
Brak dostępnych terminów
Sprawdź ponownie później lub skontaktuj się bezpośrednio z muzeum.
Aktualizowano 26.08.2025