🚧

Strona w trakcie budowy. Znalazłeś błąd lub masz sugestię? Napisz na kontakt@lekcjewmuzeum.pl ! ♥️

Tradycyjne przetwórstwo mleka

„ Masło i… maślanka z maśniczki  do dzbanka”

Trudno sobie wyobrazić dawną wieś bez krów, mleka i masła. Masło zna każde dziecko, a tradycyjny proces jego powstawania widzieli nieliczni. Nic straconego, można to nadrobić w Ochli. W drewnianych, maselnicach zwanych również kierzynkami uczestnicy lekcji muzealnej własnoręcznie wyrabiają złociste masło oraz maślankę. Na koniec tej „maślanej biesiady” każdy będzie mógł skosztować pajdy chleba ze „swoim” masłem, a jago smak na długo zostanie w pamięci.

Zajęcia prowadzone jesienią i zimą.

Szczegóły lekcji

Grupa wiekowa:
Przedszkola, Klasy 1-3, Klasy 4-6, Klasy 4-8, Klasy 7-8, Szkoły ponadpodstawowe, Wszystkie
Czas trwania:
1h
Maksymalna wielkość grupy:
30 osób
Cena:
20 zł / uczeń

Dostępne terminy

📅

Brak dostępnych terminów

Sprawdź ponownie później lub skontaktuj się bezpośrednio z muzeum.

Aktualizowano 30.08.2025