Tradycyjne przetwórstwo ziarna
“Od ziarenka do bochenka”
Chleb w chłopskiej kulturze darzony był niezwykłym szacunkiem i śmiało można powiedzieć, że jest kluczem do jej poznania. Lekcja prowadzona jest w scenerii wiejskiej zagrody z Krobielewa przy spichlerzu z 1823 roku. Uczestnicy mogą wziąć do ręki cep, wymłócić nim ziarna, przemielić je siłą własnych mięśni na żarnach, przesiać przez sita i zobaczyć efekt ciężkiej pracy na własne oczy! To świetna okazja do opowiedzenia ciekawych historii o chlebie zawartych np. w wielu przysłowiach. Na zajęciach pieczony jest chleb, który można zabrać do domu.
Zajęcia prowadzone jesienią i zimą.
Szczegóły lekcji
Dostępne terminy
Brak dostępnych terminów
Sprawdź ponownie później lub skontaktuj się bezpośrednio z muzeum.