🚧

Strona w trakcie budowy. Znalazłeś błąd lub masz sugestię? Napisz na kontakt@lekcjewmuzeum.pl ! ♥️

Kuchnia późnego średniowiecza i renesansu

Co jadał król, co jadał chłop, a co się jadało w XVI wieku w Pabianicach? Opowiemy o badaniach i źródłach, na podstawie których rekonstruuje się dawną kuchnię, o zróżnicowaniu kuchni w późnym średniowieczu i renesansie, pochodzeniu i rodzajach produktów żywnościowych, rodzimych i importowanych, zapomnianych roślinach jadalnych, napojach, sposobach konserwacji żywności i związanych z nimi zabytkach archeologicznych. Uczestnicy będą czytać przepisy na potrawy sprzed kilkuset lat. Zapoznamy się też z naczyniami kuchennymi sprzed wieków, w tym pozyskanymi podczas badań archeologicznych w Pabianicach.


Szczegóły lekcji

Grupa wiekowa:
Klasy 1-3, Klasy 4-6, Klasy 4-8, Klasy 7-8, Szkoły ponadpodstawowe
Czas trwania:
2h
Cena:
5 zł / uczeń

Dostępne terminy

📅

Brak dostępnych terminów

Sprawdź ponownie później lub skontaktuj się bezpośrednio z muzeum.

Aktualizowano 25.08.2025